De old bikers tocht van 18 mei 2005.

 

De groots aangekondigde uitnodiging van Theo, wekt een dito  verwachting!.

De afmeldingen zijn (mede hierdoor?) minimaal. Henk en Jaques hebben een acceptabel alibi ,Wim G veschuilt zich achter Bosniers en Ed heeft mogelijk goede banden overgehouden aan Poolse invite s.

 

Inderdaad”gewijde grond” onder Tonny s stulpje!

Enkele bikers proberen bij het binnentreden ,de poort van het gewijde gedeelte te openen ,maar helaas.     Vandaag geen contact met DE  HEER.!

Na de zwaar beveiligde toegang naar Tonny s paleisje, te zijn gepasseerd,  maakt een aantal, dankbaar gebruik van de comfortabele elevator.  De in de lift achtergelaten schoonmaakartikelen , stellen deze heren dan ook gaarne ter beschkking aan Theo.

 ”Komt altijd van pas!”

 

Het is “full house” bij de ontvangende partij. Grote stukken vlaai (kruimel,kersen abrikozen),cake, koek enz. VOLLE kannen koffie.  Theo pakt groots uit!

Helaas heeft de enige echte theedrinker zijn eigen theezakje mee (moeten) brengen.

Maar allez, ” een foutje is nog altijd een negen !”    Theo knikt met een zeer wijze uitstraling..

 

Nadat ,bijna alle wereldproblemen (Elastiek muziek, Europees referendum,parkeerprobleem in de stad etc.)zijn behandeld ,worden  wij toch nog even stil van het schitterend uitzicht over de metropool Tilburg . Interpolis glashelder, West point aan de skyline, zes levensgrote hijskranen ,”waar was ook weer Broodje Jantje?”.

 

De twee geraniumplanten op het terras van Tonny hebben de nachtvorst overleeft.

 

Klokke tien doet de kersverse ritmeester zijn uiterste best  de kakelende  hanen in dit “overbevolkte hok”,te kalmeren.

Overmoedig geworden tijdens het werkoverleg met Tonny, maakt Theo melding van het feit dat wij eerst met de auto naar de Peel moeten rijden.

“Geldrop is de destination, parkeren op ongeveer 500 meter van de kerk, in de buurt van het kasteel, bij een groot wit huis, een bordje met een P,bij knooppunt 91 ,er is een cafe in de buurt!”

Na veel dank dank dank  , verschuldigd te zijn aan Tonny verlaten we haar te koop staand leuk appartement,met boven vermelde geografische  informatie op zak.

 

Na de ontvangst van een reprimande van een getergde buurman (vanwege parkeeroverlast),kan ook Ben W, Tilburg verlaten.

 

Tijdens de rommelige verzameling op de parkeerplaats “bij een wit huis” in Geldrop,wijst de ritmeester ons de enige echte weg ,“Geldrop zo snel mogelijk uit!”.

Door de plaatselijke verbrouwereerde villabewoners nagekeken, zijn we binnen twee vloeken en een zucht plotsklaps op de Strabrechtse heide.    

 Een oase !

Theo spreekt zacht.       Eerbied voor deze weldadige rust!

 Verre uitzichten over dit mooie heide landschap, vogelserenades en reuk van schapenkeutels, roepen herinneringen op , uit het grijze verleden.

Ad wijst ons op de vergrassing van de hei.”Niks aan te doen! Komt door de mest!”

 De torenvalk  zweeft boven de uitgestrekte vlakte.

”Veel thermiek!” Als een volleerde biologieleraar, leert Ad ons kijken naar een echte onvervalste biddende veldleeuwerik. Deze zingt, danst , tuimelt en weer van beneden naar boven ,over de kop,ondersteboven! Een uitstervend artiestenras!.

 

De te snel dichtklappende hekken worden beleefd doch dwingend ,open gehouden door Walter. “Affeceren,affeceren!”roept deze echte Oost Brabander  de treuzelaars toe.

 

Dwalend over dit mooie natuurgebied stijgt de achting voor de Schepper, maar ook voor de huidige ritmeester.

Zeker als hij na 13 (dertien) km.tot zijn eigen verbazing ,plotsklaps zijn lunchadres  “Het Weekend” genaamd,heeft bereikt.

Hoe vindt hij :”in Godsnaam!” deze mooie uitspanning? (Tonny?)  Ja !!!

“Omdat we op het lunchadres zijn,kunnen we nu ook wel lunchen!” Zo n opmerking van de ritmeester dwingt respect af.   LUNCHEN .    NU.!!!

 

De lunchkaart wordt snel en zorgvuldig bestudeerd, waarna 85% van de studenten de “weekend uitsmijter” in de bestelling gooit.

Ondertussen lopen de trappisten met en zonder, blondjes ,”gewone” pils,brandewijntje voor Wim N en tomatensap ,door de bekende kanalen.

Harry en WimN testen aan de kop van de tafel de kwaliteit van hun longen met een uitstekende sigaar (van Harry).Het opschrift op de doos ,dat “roken de kwaliteit van het sperma aantast” ontgaat deze dartele gepensioneerden.

 Overigens een kniesoor die, hier en nu , oplet.

Tijdens het nuttigen van de  zeer solide dis, wordt  opvallend indringend gediscusieerd over de riante vergoedingen van opgestapte gemeenteraadslieden.

Gelukkig dat Boudewijn aan de basis van dit heikele punt heeft gestaan en de gevraagde verantwoording kan afleggen.

 

Geschrokken door de opmerking dat er nog vele kilometers gemaakt  moeten worden, besluit Theo (de rimeester!), stande pede, dat er GEEN koffie wordt gedronken.

Afrekenen en naar buiten. “De zon schijnt en het wordt warmer!”

Wim vO haakt met tegenzin af! Verplichtingen in de familiale hockeysferen zijn hier debet aan! Eigen schuld dikke b....

 

Juist voor de hervatting van de tocht wordt  nog een prachtig natuurverschijnsel ten tonele gevoerd.Voor eenieder een openbaring, op 100 m afstand, een onvervalste echte Brabantse hauw mauw!!. Met open monden wordt dit schouwspel van hoog niveau,gadegeslagen. Inderdaad ,Theo heeft goede contacten met de Schepper.

Keuvelend over de mooiste Brabantse woorden, waarbij “ons Durske” de voorkeur heeft,rijden we in sneltreinvaart, richting Lierop . Na een ,volgens de ritmeester en koptrekker ,te lange omweg, arriveert het peleton ruim een half uur te laat bij het Astens Beiaard en Natuurmuseum.

 

Pierre Nuits van het museum,dirigeert het” te late fietsvolk”, naar een unieke en kostbare verzamelling luidklokken,tikkende torenuurwerken , een spelend carillon zonnewiijzers etc.

Deze enthousiaste deskundige vrijwilliger loodst de bikers door de geschiedenis van klokken, te beginnen ,3000 jaar geleden bij de Chinezen.

De  techniek van het gieten van een grote luidklok wordt op een zeer aanschouwlijke wijze,

gedemonstreerd.Inteligente vragen van de Beta boys bikers ,dwingen veel respect af bij de imiddels aangesloten dames groep.

Een big smile van Harry loopt van oor tot oor. En dat is  een enorme afstand!

Terecht  heeft hij, met zijn vragen,sukses!(Ook bij de dames!)

Uitleg over klankkleur ,grote en kleine terts,kwinten,de G-en Fisklanken is “gefundenes Fressen” voor de Heren muzikanten, onder de bikers.  Inteligente jongens, ja!

Fraai versierde luidklokken ,die een duidelijke funktie kunnen hebben,ook voor de wereldlijke overheid, inspireren enkele bikers.  Zelfs Jan van Besouw kan zijn pleziertjes hieraan beleven!!!

Van dichtbij kan men het funktioneren van  een beiaard bekijken en beluisteren.Boeiend.!

Wim de B verrast de bezoekers door op een virtuose manier  de beiaard te bespelen. 

Vader Jacob galmt over de Peel.! Klasse Wim!

De rondleider vertelt zijn verhaal over klokken en magie ,over astronomische  uurwerken enz.

 

 Plots is daar weer, de ritmeester: “Heren de tijd is om!” ............... En dat in DIT museum!!???....”Nu al...????  “Waarom.....?

Vertwijfelt blijven de rondleider  en de aangeschoven  dames ,achter.

 

Wietze toont zijn sterk organisatie talent .Buiten formeert hij  de troepen opnieuw en zet de neuzen in Westelijke richting.  De ritmeester trekt kop.

In Lierop is het richtinggevoel twijfelachtig. Ben R ,met zijn overtuigingskracht , brengt het volk weer op het goede spoor.

Via de Strabrechtse hei, retour naar Geldrop .

Een pracht van een route!

“Op eerste Kerstdag,bij de open haard met je vrouw,zal je met weemoed aan deze tocht terug denken!”,voorspelt de ritmeester.

Theo heeft vele talenten!

 

Na enig overleg met zijn 15 adviseurs koerst hij kordaat op zijn doel af.

De nazit ..........”.waar?”......”.bij de kerk”..........”300m van de kerk!” .........”Bij dat witte huis?”........”IN IEDER GEVAL IN HET CAFE!!!”...Bij de kerk ja!”

Moegestreden vallen de bikers op de klep van het Groene Koffiehuis!

Door ” een desorientatie” heeft  Ad ,af moeten haken.Hij is reeds Goirle genaderd, meldt hij telefonsch.  Ivonne wacht!??!

Het zonnig terras nodigt uit voor een royale zit!

.Na enkele blondjes, fluit Walter richting Geldropse, nu grijze blondjes..

 Ben R hergroepeert het terras,zodat Walter “met de rug”naar het  volk zit.”Moet je je maar netjes gedragen!”

 

Geinspireert door deze actie, reageert de ritmeester met slagkracht!

Als een generaal ,die aan het einde van de gewonnen strijd, nog een keer zijn manschappen toespreekt, roept Theo;”Ik geef een rondje!”

“Waarom Theo?”..........”Omdat a) Ik  dit een mooie rit vond en b) omdat wij ( Tonny en Ik)  een nieuw stulpje hebben gekocht in de Blaak ,PEELRIJT 5!!!!!!”

 

“THEO a) ,PROOST, OP TONNY EN JULLIE NIEUW STULPJE!”en

    b)”HET RIJDEN IN DE PEEL WAS EEN VERADEMING! BEDANKT!”

 

Mochten de absente bikers van vandaag ,nog interesse hebben in het appartement met de gewijde grond ,gelieve kontakt op te nemen met Tonny.

 

 

Mei 2005             Jan vander Steen

 

 

Jan.

(bij afwezigheid van Wim)